Bescherming bij kopen op afstand

Voor het kopen op afstand gelden regels. Vanaf 13 juni 2014 geldt er nieuwe consumentenwetgeving.

Als u als consument iets koopt op afstand, gaat u niet naar een echte winkel. U koopt dan bijvoorbeeld iets via internet, e-mail, telefoon, of fax. Bij het kopen op afstand is er geen contact tussen u en de verkoper, ten minste niet op zichtbare afstand van elkaar (je kunt elkaar de hand niet geven).

Wat is kopen op afstand?

Koopt u een product op afstand, dan heeft u volgens de wet veertien (14) dagen bedenktijd. U kunt het product thuis bekijken (dus niet proberen, gebruiken, aantrekken, etc.). Dan kunt u bedenken of het product echt wel is wat u wilt hebben. Wilt u het product toch niet hebben? Dan kunt u uw geld terugkrijgen. U moet tijdens de bedenktijd laten weten dat u van de koop af wil. Deze bedenktijd heet ook wel zichttermijn. U moet wel het product in ongebruikte (en voor sommige producten zelfs ongeopende) staat terugsturen.

De producten geleverd EcoVitaal of één van de sites of nevenbedrijven van EcoVitaal, vallen over het algemeen ook onder deze regels voor Kopen op Afstand.

De bedenktijd

Uw bedenktijd begint op de dag dat u het product hebt gekregen. Koopt u geen product maar een dienst? Dan gaat de bedenktijd in op het moment dat u de dienst bestelt. Koopt u een product en een dienst samen? Dan begint de bedenktijd ook pas als u het product krijgt.

Bij welke producten krijg ik geen bedenktijd?

Koopt u een van de volgende producten op afstand? Dan krijgt u geen bedenktijd voor:

  • vormen van vrijetijdsbesteding.
  • tijdsgebonden producten, zoals losse tijdschriften of kranten.
  • producten die u speciaal laat maken.
  • producten die snel kunnen bederven, zoals eten of bloemen.
  • loterijen.

Verzegelde producten

Sommige producten zijn niet meer verkoopbaar wanneer ze uit de verpakking zijn gehaald en/of uitgeprobeerd heeft. Bijvoorbeeld omdat dat niet hygiënisch is. Deze producten worden voorzien van een zegel. Wanneer u deze verzegeling verbreekt, vervalt uw bedenktijd.

Digitale producten

Koopt u bij ons een product om te downloaden op uw pc, tablet of telefoon, hebt u bedenktijd tot het moment van downloaden. Op het moment dat u het product download en/of gebruikt, vervalt de bedenktijd. Let Op!: Downloaden betekent dus dat u afziet van uw recht op bedenktijd!

Kortlopende Diensten

Sluit u een dienst af die binnen veertien dagen volledig wordt geleverd, wordt deze normaliter pas geleverd na verloop van de veertien dagen bedenktijd. Wanneer u verzoekt om de dienst eerder te gebruiken, vervalt de bedenktijd op het moment dat u om het starten van de dienst vraag.

Langlopende Diensten

Koopt u een dienst die langer duurt dan veertien dagen? Bijvoorbeeld een abonnement en wilt u dat de dienst binnen de bedenktijd ingaat? Dan moet u daar zelf om vragen.

U kunt dan nog wel binnen de bedenktijd van de dienst af. Als u dat wil moet u betalen voor de periode dat u de dienst al heeft gebruikt.

Spoed

Vraagt u een opdracht met spoed uit te voeren en dient deze binnen de normaal geldende bedenktijd te starten, vervalt uw recht op bedenktijd.

Wat moet ik doen als ik van de koop af wil?

Wilt u een product terugsturen? Laat dit dan binnen de bedenktijd weten. U kunt daarvoor het formulier gebruiken, dat u vindt via onderstaande link. Maar u kunt ook zelf een brief of e-mail schrijven. Deze brief of e-mail moet wel de gevraagde gegevens bevatten zoals vermeld op het formulier dat u hieronder kunt downloaden.

Formulier Ongedaan maken aankoop Product

Formulier Ongedaan maken aankoop Dienst

Na het versturen van het formulier of de brief of e-mail hebt u veertien dagen de tijd om het product terug te sturen.

Instructies voor retour sturen

Tip

Bewaar altijd een bewijs dat u hebt laten weten dat u van de koop af wil. Bewaar bijvoorbeeld de e-mail of een verzendbewijs van uw brief.

Geld terug

Laat u binnen de bedenktijd weten dat u het product terugstuurt, ontvangt u binnen veertien dagen uw geld terug. In geval het een product betreft, geldt hierbij dat het product in ongeschonden staat bij ons retour ontvangen moet zijn.

Producten die na retour ontvangst niet meer als nieuw verkoopbaar blijken te zijn, voldoen niet aan de voorwaarden voor gebruik van uw recht bij kopen op afstand. Voor deze producten ontvangt u dan ook uw geld niet retour, dan wel een verminderde teruggave, ter waarde van de nieuwe verkoopwaarde minus de te maken kosten voor reparatie, schoonmaken, etc.

Afzien van bedenktijd

Het kan zijn dat tijdens het bestelproces gevraagd wordt of u af wilt zien van de wettelijke bedenktijd, bijvoorbeeld omdat een product of dienst dan direct geleverd kan worden. Wanneer u daar voor kiest komt de bedenktijd dus te vervallen.

Het kan ook zijn dat tijdens het bestel wordt aangegeven wanneer de bedenktijd is ingegaan. Bijvoorbeeld op het moment van factureren (staat dan ook op de factuur) op op het moment van bestellen. Wanneer u binnen de normale termijnen de betaling van de factuur voldoet, blijven er nog minimaal 7 dagen bedenktijd over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *